Как да подредим масата

Как да подредим масата

Ето какви са официалните правила на етикета.
Добре е да ги знаем или да разполагаме с информация за тях, а дали ще спазваме всички или някои, зависи от случая. Много полезни са и поради друга причина - за да не се притесняваме
излишно, ако сме гост на подредена по правилата маса.

Местата за хранене се разполагат на еднакво разстояние едно от друго.
Приборите се поставят строго симетрично. Съдовете се редят по права линия, леко навътре от края на масата.

При сервиране пред всеки гост се поставя голяма плоска чиния, която служи за подложка. Върху нея се поставя чиния за ордьовър, ако няма ор­дьовър - чиния за супа.
Над чинията подложка се слага десертна лъжичка, вдясно от нея - чаша за во­да. Вляво е мястото на плоската чинийка, в която се поставя хля­бът, а в края на обяда се отделят обелките от плодове.

Вляво от подложната чиния се нареждат вилиците, чий­то брой зависи от менюто. Крайната външна вилица е пред­назначена за мезето, следващата -за рибата, вилицата до чинията -за месото. Вдясно от подложната чиния се редят ножовете. Най-крайният външен е за мезета, следващият - къс и широк, е за риба, най-близкият до чинята - за основно ястие.
Вместо специалните вилици и ножове за рибни ястия могат да се сложат две обикновени вилици - едната отдясно, другата отляво.
Вилиците трябва да са със зъб­ците нагоре, а ножовете - с остри­ето към чинията.

За да се ориентираме в изобилието от вилици и ножове,
трябва да запомним едно просто правило: най-напред се използва приборът, който е най-отдалечен от чинията, след това този, който е до него, и така по­ред до края.

Още Статии

Обичаш ли кафе? Обичаш ли кафе?

Несъмнено една от най-предпочитаните напитки е кафето. Топло или студено, със захар или без, в малки или големи дози, то безспорно е фаворит не само на дамите, но и на техните...

Най-привлекателни са жените с бебешки лица. Най-привлекателни са жените с бебешки лица.

Според учените всички мъже по света предпочитат лица, които внушават увереност, че жената е подходяща и годна 3а възпроиводство.
Оказва се, че най-предпочитани са...

Между снимачната площадка и рок сцената Между снимачната площадка и рок сцената

Кой би предположил, че актьорът, разто­пил сърцата на нежния пол с филми като „Бодигард" и „Робин Худ", носи 6 себе си и душа на рок музикант. Започне ли да говори за любовта...